SHARE

Despre aşa numita din poţi să vorbeşti acum ca despre un serial de genul “Dallas” sau “Tânăr şi neliniştit”. Nu ştii câte episoade vor mai fi până la deznodământul tragic sau fericit, oricum, până vei ajunge să spui ce bine că s-a terminat. Trec sute şi mai că nu se întâmplă nimic. Azi s-a derulat totuşi un episod, să îi spunem interesant, la Tribunalul Mehedinţi (ep.: Ţi-am pregătit un loc în celulă). Protagoniştii au fost câţiva hunedoreni înstăriţi printre care finanţatorul FC Hunedoara, Silvian Toma. Procurorii au cerut arestarea lor preventivă, aceştia fiind cercetaţi pentru spălare de bani. Mâine dimineaţă vom şti ce a dispus instanţa, iar fotbaliştii de la FC Hunedoara îşi vor putea face o idee dacă vor mai juca pe bani sau vor trebui să îşi caute alte echipe.
Acum vreo şase ani am auzit pentru prima dată de “mafia fierului vechi” din Hunedoara. Atunci au ieşit la iveală jafurile care avuseseră loc ani în şir în combinat. Vreo 50 la număr, hunedorenii reţinuţi la acea vreme în dosarul Hidra sunt judecaţi şi la această oră, tocmai la Tribunalul Bistriţa Năsăud. Culmea, printre ei nu se aflau persoane foarte importante, ci doar câţiva interlopi îmbogăţiţi peste noapte, ţigani înrăiţi din cartierele Hunedoarei şi administratori de centre de colectare sau de prin combinat. Eliberaţi în câteva luni din închisoare, mulţi s-au reîntors la “mititica”, în timp ce alţii au revenit la furăciuni şi chiar au prosperat; dovadă că şi mai ajung încă pe lista “mafioţilor” capturaţi.
Adevărul e că în Hunedoara fierarii au avut de unde fura. Peste 100 de hectare de combinat cu un patrimoniu industrial incredibil au fost la mâna hoţilor ani în şir. Şi acum ruinele şi toate aceste dărâmături integrate în peisajul dezolant pe care nu dai doi bani produc o mulţime de bani. Tone de fier folosite în trecut ca stâlpi de susţinere ai construcţiilor zac sub pământ, până când piconurile excavatoarelor le găsesc şi le scot la iveală. Halda de steril a combinatului a devenit şi ea un “El dorado”, chiar dacă a înghiţit până acum câteva vieţi. Din păcate, după jaf nu mai rămâne nimic. Toţi aceşti îmbogăţiţi peste noapte care au umplut străzile oraşului de BMW-uri şi Lexus-uri, care în schimb se chinuie şi la rostirea alfabetului, ce mai dau înapoi Hunedoarei?

:

Hunedoara: oraşul fierarilor pasionaţi de fotbal

Afaceri penale cu fierarii Hunedoarei, acuzaţi de pagube de milioane de euro

Kombinat. IMAGINI. Amintiri. Dezastru. Neputinţă. Viitor?

Related Posts: