SHARE
  • Calea ferată a Hunedoarei de aproape 20 de kilometri, străbătea văile Zlaştiului şi Govâjdiei, înfăţişând călătorilor un traseu spectaculos, pe care se înşirau tuneluri, poduri în curbă şi viaducte construite în vremea Austro-Ungariei.

La sfârşitul anilor 2000, vechiul traseu al mocăniţei a fost dezafectat, iar liniile ferate, podurile şi podeţe, împreună cu garniturile feroviare au fost valorificate la „fier vechi”.

<

Vechile cantoane au rămas şi ele părăsite, iar unele au fost demolate pentru materialele de construcţii, în timp ce majoritatea traverselor de lemn au dispărut. Scheletul unui viaduct care se ridică la peste 20 de metri deasupra râului Zlaşti şi a şoselei – Cerbăl a rămas însă neclintit.

Linia ferată a fost luată de pe el, împreună cu o parte a elementelor metalice, însă structura uriaşă al monumentului, înlocuită parţial în 1996, nu a putut fi luată. În apropiere de viaductul de la marginea Hunedoarei, izolate la poalele unei cariere de piatră, au existat mai multe şi barăci folosite de muncitorii din zonă. Doar una a rămas în picioare şi este încă locuită.

Continuarea pe adevarul.ro.

Related Posts: