SHARE

Fiecare dintre cele două intrări principale în Hunedoara (dinspre Deva şi Călan) poate oferi celor nefamiliarizaţi cu municipiul adevărate senzaţii tari. Contrastul dintre peisajele de la periferia municipiului este halucinant. De o parte stau câteva zeci de palate ale ţiganilor bogaţi, ocupate de posesori de maşini de lux, a căror avere a crescut o dată cu declinul combinatului siderurgic, în anii înfloritori ai afacerilor cu fier vechi.

Celălalt capăt al Hunedoarei se prezintă sub forma unei zone calamitate. Teritoriul pe care au funcţionat mai multe secţii ale combinatului siderurgic, de nerecunoscut în prezent, a devenit locul de unde zeci de familii continuă să îşi obţină supravieţuirea, scormonind după printre bolovanii fostelor construcţii industriale şi în munţii de zgură.

*** Continuarea AICI!

( Happy-end)

Mahârii „cu magnet”
Din zona pustiită a vechiului combinat, potul cel mare a dispărut o dată cu demolările din ultimii ani. Câţiva dintre marii beneficiari ai prăbuşirii colosului au rămas însă în Hunedoara. Foşti şi actuali patroni ai unor firme de colectare a fierului vechi, administratori ai unor societăţi care activează pe haldele de steril ale combinatului, hunedorenii îmbogăţiţi peste noapte din la limita legii au devenit, treptat, adevărate personaje ale municipiului.

Pentru a-şi spăla imaginea, de-alungul ultimilor ani unii dintre milionarii de fier vechi (Uscatu, , etc. – am scris despre ei AICI!) s-au implicat în sprijinirea echipei de din Hunedoarei, dar rezultatul a fost dezastruos.

*** Continuarea în zhd.ro!

Related Posts: