SHARE

Zece bucăţi! Muscat de Hamburg, Afus-Ali (ţâţa caprei) şi Moldova. Aşa mă apuc eu de viticultură. Nu pentru că am văzut la tv că agricultura e un fel de soluţie anti-criză, ştiam oricum, dar îmi plac lucrurile acestea legate de grădinărit. Deci zilele viitoare mă pun pe săpat gropi pentru butaşii de vie în care îmi pun mari speranţe 🙂 . Bine, ce să faci cu zece butaşi? …Decât să povesteşti cu prietenii pe seama lor la un pahar de vin, de Recaş vărsat, roşu e ok.

Unuia dintre amicii mei i-a venit ideea să îşi înfiinţeze o livadă de pruni. Cea mai proastă investiţie, zic eu. Un an rodesc, unul sau doi nu, parcă aşa era. Dar ideea e ok: să fii tânăr, cu facultate, umblat prin lume, şi să vrei să faci agricultură aici şi să crezi că astfel poţi să şi prosperi. Un alt amic, la fel, îmi spune de hectare de terenuri cu plante medicinale: coada şoricelului, pentru . Se dau bine, doar că plantele ălea au nevoie de mult soare şi apoi nu le poţi lăsa aşa, să te ocupi de ele ca de un hobby. Raluca lucrează în domeniu de o grămadă de timp şi, în afară că ştie toate denumirile latine ale plantelor pe care eu nici nu le-aş recunoaşte pe tarabă, e cu investiţiile în serele şi solariile cu legume. Sau flori, dar mai puţin. Aproape nu ai cum să dai greş cu aşa ceva, zic şi eu. Dovadă sunt tarabele cu orice legume sau zarzavaturi, pustiite de mulţimea venită la târgurile de recolte. Şi în pieţe uneori, deşi acolo preţurile sunt umflate cu nesimţire, iar legumele şi fructele ajung pe mese mai mult din deşerturile Turciei.

Aşadar, agricultura – e de viitor sau măcar ajută la supravieţuire, dacă întrebi jumătate din hunedorenii care locuiesc în şi au grădini la marginea cartierului, în Valea Seacă. Îmi place locul ăla. Fermele cu găini şi zarzavaturi, îngrijite de pensionari mai ales, de foşti angajaţi în combinat, care trăiesc la bloc şi îşi suprevaghează recolta de pe fereastrele apartamentului, “grădinile urbane”, au transformat total imaginea sumbră a cartierului.

Related Posts: