SHARE

E o rivalitate între şi , una destul de importantă pentru o mulţime dintre cunoscuţii mei! E un patriotism local al hunedorenilor, unii supăraţi că a fost marginalizată faţă de sau pentru că lucrurile bune din ultimii ani s-au petrecut mai mult în şi nu în Hunedoara.

Sunt cele două cetăţi, care prin simpla lor prezenţă ne îndeamnă la patriotism local: e dorinţa de a ne mândri cu ce-i al nostru, cu câţi turişti ajung la castelul din Hunedoara, cu istoria castelului şi nu cu ruinele Devei, sau cu faptul că atunci când trenul intră în Deva dinspre Arad vezi cetatea de pe deal, luminată seara, şi nu ca în Hunedoara, unde înainte de a intra în gară străbaţi ruinele combinatului ajuns şi el la capăt de linie.

De fapt, sunt o grămadă de motive pentru a-ţi pune la bătaie orgoliul când e vorba de oraşul tău. Nu că am avea nevoie de prea multe: şi măcar unul şi tot e suficient.

Când Hunedoara şi Deva vor fi un fel de teritoriu comun, unii spun că Hunedoara va deveni un cartier de la periferie, de unde oamenii vor lua tramvaiul spre centrul civic, adică până în Deva. Alţii spun în schimb că după ce autostrada Arad – Sibiu va fi dată în funcţiune, în Deva nu va mai călca picior de turist!

Cel mai recent subiect al orgoliilor Deva / Hunedoara e unul destul de surprinzător – festivalul Opera Nights! Porneşte de la o incertitudine: nu se ştie încă unde va avea loc ediţia din 2013 a festivalului care până acum s-a desfăşurat la Castelul Corvinilor! În Hunedoara sau… aţi ghicit: în Deva? Recunosc, pentru mine nu are niciun fel de importanţă, dar m-a surprins că se pune problema ca festivalul să fie mutat – când ne plăcea să îl ştim acolo, la castel, sub cerul înstelat de vară :), ca un pe un viitor brand al oraşului.

E o temă care se va transforma într-un motiv de dezbatere, dintre cele în care toată lumea are dreptate şi fiecare ţine la dreptatea lui, nu chiar atât de pasională, sper, cum a fost cea despre cenuşa lui Nicolaescu, dar cred că vom găsi suficiente argumente încât să ne certăm unii cu ceilalţi pe Opera Nights, pe Deva, pe Hunedoara!

Suntem orgolioşi, clar, dar eu parcă n-aş mai fi atât de orgolios când în Hunedoara, să zicem, mulţi dintre noi încă nu am învăţat că e normal să arunci gunoaiele la coş şi nu pe stradă, că gardurile şi capacele de canal nu sunt pentru dus la fier vechi sau că nu poţi parca exact unde vrea muşchii tăi (chiar dacă nimeni nu o să te amendeze în Hunedoara pentru nimic). De ce e normal? De aia :).

Related Posts: