SHARE
  • La marginea Hunedoarei, o pădure păstrează rămășițele uneia dintre cele mai spectaculoase construcții militare din România.

Un buncăr uriaș, cu mai multe niveluri, semiîngropat și abia vizibil din satelit, care a funcționat în trecut ca punct de comandă al Regimentului 15 Rachete şi artilerie antiaeriană. Acum, întregul edificiu este distrus, iar locul inaccesibil timp de mai multe deceniile oferă oaspeților săi o priveliște dezolantă.


În anii „Războiului Rece” centrul de comandă al unității militare din era un loc secret, de care civilii nu îndrăzneau să se apropie. De aici erau coordonate acțiunile celor patru divizioane de foc, dotate cu rachete, înființate la sfârșitul anilor ´50 în împrejurimile Hunedoarei, pentru a apăra regiunea industrială de atacurile aeriene. Sub „umbrela” lor se aflau oraşele Deva, Hunedoara, Haţeg şi Orăştie, combinatele din Călan şi Hunedoara, termocentrala Mintia, uzinele din Orăştie, minele de fier din Ghelari şi Teliuc, nodul feroviar Simeria şi uzina militară din Cugir.

<

Continuarea pe adevarul.ro

Related Posts: