SHARE
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Azi a fost Ziua libertății presei… nu e tocmai ceva de sărbătorit, – nu-i ca zilele alea de se dă liber de la serviciu – dar când am auzit de ea tot mi-a răpit câteva momente pentru reflecții despre și libertatea acestei frumoase și complexe meserii:

Sunt jurnaliștii liberi? Well… Avem libertatea propriilor decizii și depinde de noi cât curaj avem să le luăm. Cred că un spirit liber e esențial pentru a fi jurnalist 🙂 Apoi, când auziți vreun jurnalist care se plânge că „nu are voie să scrie ceva” trebuie să știți că, de fapt, nu e jurnalist, ci eventual, în cel mai bun caz, un fel de stenogramă.

Este presa liberă? O mulțime de oameni se vaită că nu este, în general aceștia sunt din afara ei, totuși pot fi oameni care nu prea știu să definească măcar ce e aia presă sau ce e aia libertate. Doar arată cu degetul, căci oricum trăim în vremea arătatului cu degetul. Ar putea fi întrebați la rândul lor, când s-a întâmplat ultima dată să cumpere vreun ziar, când au plătit pentru conținut on-line, când au contribuit cu bani pentru a susține publicații sau oameni care se chinuie să facă jurnalism de calitate.

Dacă societatea e tot mai ignorantă, needucată, săracă etc. oare cum ați vrea să fie presa? Doar se spune că e oglinda societății 🙂

În final, în ce-i privește pe jurnaliștii din , cred că în general sunt cu niște clase în plus la cultură, educație, omenie, libertate și ce-o mai fi peste ce oferă „piața”…

Related Posts: