SHARE

utomlyonnye-solntsem-835099lNu am cultură cinematografică, aşa că nu trebuie să luaţi de bune cele scrise aici. Mi-a plăcut filmul rusesc şi de aceea am vrut să scriu despre el. În cele mai multe dintre sinopsisurile la înşelător (Utomlyonnye solntsem) apare următorul citat atribuit regizorului Nikita Mihailkov. “Să nu-ţi fie teamă de duşmanul tău; cel mai rău pe care ţi-l poate face este să te ucidă. Să nu te temi nici de prietenul tău; cel mai rău pe care ţi-l poate face este să te trădeze. Teme-te însă de indiferenţă. Căci prin tăcerea ei, prin consimţămîntul ei tacit, te ucide şi te trădează în acelaşi timp”. Soare înşelător sau soare cu dinţi e un rusesc care prezintă povestea unui general rus, erou în război, în ultima sa duminică petrecută alături de familie, înainte de a fi ridicat de .

“În Rusia Sovietică a anului 1936, într-o duminică de vară, familia legendarului Kotov este surprinsă de vizita lui Mitea. Cu ani în urmă, Mitea, un student extrem de înzestrat, fusese răsfăţatul profesorului său (tatăl Marusiei) şi dacă nu ar fi plecat la fel de brusc pe cît a revenit, i-ar fi succedat ca stăpîn al casei prin căsătoria cu Marusia. Întoarcerea lui Mitea este însă doar aparent întîmplătoare: agent NKVD, Mitea trebuie să împiedice fuga sau rezistenţa lui Kotov care urma să fie arestat în chiar după-amiaza acelei zile. Astfel, Mitea duce pînă la capăt şirul trădărilor posibile: după ce îi trădase în timpul Războiului civil pe albii de partea cărora luptase, după ce, aflat în misiune în Occident, a continuat să-i trădeze pe cei din propriul său grup (intelighenţia rusă din exil),[4] acum o trădează tocmai pe femeia pe care se presupunea că o iubeşte, participînd la asasinarea soţului ei. Planul este dus la capăt fără ca cineva dintre cei din casă să bănuiască ceva (o favoare cerută de Kotov, dar care i-a uşurat oricum sarcina lui Mitea). Întors la locuinţa sa din oraş, Mitea se sinucide în baie în timp ce un fulger globular străbate scena pentru ultima dată”, e prezentat aici. 

Povestea eroului din Soare înşelător e continuată de alte două părţi ale acestuia: Exodul şi Citadela. Cea de-a treia parte am văzut-o mai întâi, la Pro Cinema, şi mi-a plăcut, apoi am văăzut şi prima parte şi cea de-a douaa trilogiei.

Soare înșelător / Utomlyonnye solntsem 1/5 RO Sub – Nikita Mihalkov (1994)

Vezi mai multe video din film

Soare înșelător / Utomlyonnye solntsem 2/5 RO Sub – Nikita Mihalkov (1994)

Vezi mai multe video din film

Soare înșelător / Utomlyonnye solntsem 3/5 RO Sub – Nikita Mihalkov (1994)

Vezi mai multe video din film

Soare înșelător / Utomlyonnye solntsem 4/5 RO Sub – Nikita Mihalkov (1994)

Vezi mai multe video din film

Soare înșelător / Utomlyonnye solntsem 5/5 RO Sub – Nikita Mihalkov (1994)

Vezi mai multe video din film

Related Posts: