SHARE

Georg Hocevar, supranumit “salvatorul mocăniţelor”, a fost acuzat de exportul ilegal a şase cu abur, vechi, considerate parte a patrimoniului naţional.

Piesele ar fi ajuns la fier vechi, susţine austriacul, dar acum sunt bine merci, recondiţionate, şi plimbă occidentali în parcurile turistice din Europa.

<

Celălalt erou al tragicomediei, Nicolae Popa, a fost declarat “poliţistul anului”, în urma anchetei la care a pus umărul şi care i-a transformat imaginea lui G. Hocevar  din cea de “salvator al mocăniţelor” într-una de “profanator al mocăniţelor”… de patrimoniu.
În următoarele săptămâni, magistraţii vor da sentinţa în acest dosar. Sunt curios cine are dreptate. Soluţia este aşteptată cu atât mai mult de omul de austriac, care le-a declarat război poliţiştilor hunedoreni.

Într-unul dintre procesele intentate de Hocevar poliţiştilor, austriacul îi acuză pe aceştia că, în timpul audierilor, l-au speriat cu un de om, provenit dintr-o groapă comună, care a fost aşezat la intimidare pe biroul unde avea loc interogatoriul.

UPDATE: Georg Hocevar a fost achitat

La capătul unui proces început în anul 2010, omul de afaceri austriac Georg Hocevar, stabilit în judeţul , nu a mai avut puterea să se bucure pentru sentinţa prin care a fost achitat de acuzaţiile care l-au măcinat în ultimii ani.

Georg Hocevar a fost judecat pentru exportul ilegal al unor locomotive susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional, bunuri pe care le-a achiziţionat între anii 2003 şi 2005, înainte de a fi tăiate şi transformate în fier vechi. Austriacul le-a recondiţionat şi le-a trimis în Occident unde au ajuns să fie folosite pentru plimbarea turiştilor în parcuri de distracţii.

  •  Judecătoria Deva l-a condamnat pe austriac la un an şi 11 luni de închisoare şi la plata unor despăgubiri de peste 150.000 de euro. Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa la recursul declarat de Hocevar, dar şi de alţi doi funcţionari ai Direcţiei de Cultură Hunedoara, condamnaţi pentru abuz în serviciu, în acelaşi dosar.

„Instanţa a admis recursul şi i-a achitat pe inculpaţi, a declarat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.
Ancheta în dosarul mocăniţelor a început în anul 2009, fiind coordonată de poliţişti specializaţi în Patrimoniu din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara. Pentru meritele sale, unul dintre anchetatori a fost desemnat „Poliţistul anului”.

„Locomotivele, care au circulat în judeţ pe tronsoane de cale ferată îngustă, au fost achiziţionate şi apoi exportate ilegal de o societate comercială din comuna Crişcior (Hunedoara). Administratorul societăţii, un cetăţean străin (n.r. Georg Hocevar), a obţinut de la Direcţiile Judeţene de Cultură Hunedoara şi Cluj certificate de export ilegale, deşi bunurile în cauză nu au fost expertizate în prealabil pentru a se stabili dacă fac parte din patrimoniul cultural naţional. Două dintre locomotivele exportate fac parte dintr-o serie unicat de şapte locomotive, fabricate special pentru România în anul 1908, în Austria”, au stabilit poliţiştii. Însă expertizele efectuate în timpul procesului de la Curtea de Apel Alba Iulia nu au confirmat acest fapt.
Între timp, Georg Hocevar şi-a dat în judecată anchetatorii, atât poliţişti cât şi procurori, susţinând că a aceştia au făcut abuzuri în timpul cercetărilor. Austriacul, care deţine un atelier de construcţii şi reparaţii feroviare în zona municipiului Brad, a spus că a pierdut contracte de mai multe milioane de euro, din cauza şicanelor poliţiştilor. L-a deranjat şi modul în care a fost anchetat.

„Încăperea în care am fost interogat era insalubră, inacceptabilă, iar lucrătorii de poliţie au adus în această cameră de coşmar un craniu, pentru a mă înfricoşa. La întrebarea mea şi a avocatei mele, am aflat că ţeasta de om fusese găsită în comuna Blăjeni-Strâmba. Dacă astfel de interogare este considerată în concordanţă cu standardele europene şi cu drepturile omului, mă tem că în această ţară sunt agreeate, chiar şi la două decenii după moartea lui Ceauşescu, aceleaşi metode de dictatură, metode securiste”, reclama Hocevar. Sesizările sale au fost respinse de magistraţi.

 

 

Related Posts:

Mai bine spus, Politistul Anului a incercat sa imi strice mie si doamnei Cristina Riscuta viata si a calcat cu bocanci lui murdari in vietele noastre curate. Dar asta nu m-a facut sa imi pierd increderea in Justitia Romana! Mai merita de mentionat ca nu este un razboi intre Salvatorul Mocanitelor si Politistul Anului, mai mult este lupta unui cetetean European care incearca sa dovedeasca ca este nevinovat fata de acuzatile pentru care a fost trimis in judecata, cea ce este neasteptat de greu intr-o tara in care se pare ca Politia are toate drepturi iar nimeni nu vrea sa iea in considerare daca fac ei abuzuri penale si disciplinare. GH