SHARE

Gara Hunedoarei păstrează de mai bine de 50 de ani, pe pereţii interiori ai clădirii, două fresce reprezentative pentru trecutul al municipiului.

Picturile redate în stilul realismului socialist, impus în primii ani de dominaţie a Uniuni Sovietice, îi înfăţişează pe muncitorii din uzinele Hunedoarei la lucru în Oţelărie şi relaxându-se la iarbă verde, pe un deal de la marginea oraşului. Cele două fresce, considerate de localnici drept o posibilă atracţie cel puţin pentru vizitatorii străini de istoria municipiului, au fost lăsate în paragină. Timpul a şters contururile personajelor înfăţişate în imagini, iar umezeala a distrus, pe alocuri, picturile.

În ultimii ani, nici administratorii de la Căile Ferate Române, nici reprezentanţii Ministerului Transporturilor nu au depus niciun efort pentru conservarea frescelor. Dacă trecerea timpului şi-a pus amprenta pe cele două tablouri din holul staţiei CFR, mai rezistentă la intemperii s-a dovedit steaua roşie, metalică, amplasată pe turnul gării Hunedoarei. Simbolul Uniunii Sovietice domină de la înălţime intrarea călătorilor în municipiu, pe poarta pe care în urmă cu aproximativ 60 de ani a fost primit şi Nikita Hruşciov, fostul şef de stat al .

CITEŞTE CONTINUAREA ŞI DESPRE ATRACŢIILE COMUNISTE AICI!

Related Posts: